Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
23837
post-template-default,single,single-post,postid-23837,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

ÂŞIK MAHZUNİ ŞERİF’İN HAYATINDAN KISA KESİTLER

“Dom Dom Kurşunu”, “Mamudo”, “Yuh Yuh”, “Merdo” gibi pek çok dillere pelesenk türkünün sahibi, gönlünü halk ozanı olmaya adamış Âşık Mahzuni Şerif’i ölüm yıldönümünde Kültür ve Yaşam’da ağırlıyoruz.

Âşık Mahzuni Şerif kimdir?

Soyunun Horasan’dan Tunceli’ye göç eden Ağuiçen aşiretine dayandığı bilinen ve Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde dünyaya gelmiş bir halk ozanı olan Âşık Mahzuni Şerif’in gerçek ismi Şerif Cırık’tır. O yıllarda ilçelerinde ilkokul olmadığı için Lütfü Efendi Medresesi’nde önce Kur’an eğitimi aldı, daha sonra köye açılan ilkokula geçiş yaptı. Ardından Mersin Astsubay Okulu’na giden Mahzuni, 1960 yılında Ankara Ordu Donatım Teknik Okulu’ndan da mezun olup, eğitim hayatını noktaladı ve 1961 yılında sevdalısı olduğu müzik dünyasına geçiş yaptı.

Dünyanın en büyük 3 ozanı arasına girdi

Gönlünü halk ozanlığına kaptırdığında henüz 12 yaşında olan Âşık Mahzuni Şerif, ortaokul yıllarından beri sosyalist düşünce ile ilgiliydi; toplumsal konulara eğilen ve geleneksel halk şiirini bu duygularla harmanlayan Mahzuni, protest şiirlerle toplumun sorunlarını dile getiren bir ozan olma yolunda hızla ilerledi. Tüm yaşamı boyunca 400’ün üzerinde plak ve 50’nin üzerinde kaset çıkardı; 1989-1991 yıllarında Halk Ozanları Federasyonu tarafından dünyanın en büyük 3 ozanı arasında gösterildi. Yalnızca plak ve kasetleri değil, kitapları da büyük ilgi gördü; Dolunaya Tül Düştü kitabı bu eserlerden biridir.

Âşık Mahzuni Şerif’in sanat hayatına girişi

Âşık Mahzuni Şerif büyük bir hızla ünlenip ve dahası yaşayan üç büyük ozandan biri unvanını alınca artık sanat dünyasının kapıları arkasına kadar açılmış oldu. 1961 yılında ilk plağını çıkaran Mahzuni, kendini “dünya kültürleri içinde bir parça, mazlum milletler içinde bir birey” olarak tanımlardı. Benimsediği bu bakış açısı ile eserlerine can verdi ve toplum-şiir-gerçeklik üçgeninde adını altın harflerle yazdırmaya devam etti. 1970’li yıllarda türkücüler ve pop sanatçıları eserlerini okumaya başladı, Âşık Mahzuni Şerif’in eserlerini icra edenler arasında Ersen ve Dadaşlar, Edip Akbayram, Cem Karaca gibi ünlü isimler vardı.

Eserleri ve Dom Dom Kurşunu hikâyesi

Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Fadimem, Gül Yüzlüm, Ciğerparem, Merdo, Dostum, Han Sarhoş Hancı Sarhoş, Yalan Dünya, Abur Cubur Adam, Ekmek Kölesi gibi eserleri müzik piyasasına kazandıran Mahzuni için Dom Dom Kurşunu eserinin büyük bir anlamı vardı.  Kulağa neşeli bir türkü gibi gelse de oldukça hazin bir olay neticesinde kaleme aldığı bu eserde domuz fişeği ile vurularak hayatını kaybeden yakın bir arkadaşının ardından acısını haykırmıştı. Aşkları, mutlulukları, kederi, mücadeleleri gibi bu yaşadığı büyük travma da sazına döküldü ve eseri günümüze kazandırdı. Değerli ozan ardında yüzlerce eser bırakarak, 17 Mayıs 2002 yılında 62 yaşında Almanya’nın Köln şehrinde hayata gözlerini yumdu.

 3,968 okunma

Derya Ülkar